Alergeny

<header>

Seznam alergenů pro restaurace

</header>

Evropská unie vydala v prosinci 2014 zákon, který vychází vstříc alergikům. Tato novela zákona č. 139/2014 Sb, kterou se mění zákon č. 258/200 Sb. o ochraně veřejného zdraví, přináší největší změnu v legislativě potravin za posledních 15 let. Všechny stravovací provozy musí s platností od 13. 12. 2014 informovat spotřebitele o alergenech obsažených v jídelníčku. Od 1. ledna 2015 tuto povinnost může kdykoliv kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nařízení se týká všech provozoven s potravinami, tedy nejen restaurací, ale také bufetů, jídelen a platí také pro prodejce potravin po internetu.Seznam alergenů bychom měli najít v každém stravovacím zařízení.

Proč je třeba označovat alergeny?

Alergiemi na určitý druh potravin trpí stále více lidí. Jedná se zejména o „agresivnější“ suroviny, kterými jsou například hořčice, oříšky, vejce, obiloviny a jiné. Tyto potraviny mohou způsobit vážné zdravotní komplikace nebo i vážné ohrožení života. Zákazník se však z běžného jídelního lístku nemohl dozvědět, z jakých surovin je pokrm uvařený. Často ani obsluha nebyla schopná na tyto otázky hostům zodpovědět. Alergeny obvykle nebylo možné v jídle odhalit, což vedlo k velmi nepříjemným, dokonce i život ohrožujícím, situacím.Tabulka alergenů informuje spotřebitele o možném riziku.

Alergie na potraviny se mohou projevovat různými způsoby. Od mírné vyrážky až po záchvat, kdy hrozí udušení. Lidé trpící potravinovými alergiemi se tak často raději vyhýbali restauracím a veřejným stravovacím zařízením ze strachu z potravin, na které jsou alergičtí. V globálním měřítku šlo o velké omezení, dokonce i určitou formu diskriminace. Všichni máme právo vědět, co jíme. Potravinové alergie se často týkají také malých dětí.

V důsledku toho vyšel tento nový zákon, který nařizuje všem stravovacím zařízením včetně školních jídelen bez rozdílu seznam alergenů uvádět. Zákazníci tak mají přehled o tom, jaké alergeny se v pokrmech nacházejí a mohou si tak lépe vybrat vhodný pokrm.

Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU.

Obiloviny

Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

Korýši

a výrobky z nich

Vejce

a výrobky z nich

Ryby

a výrobky z nich

Podzemnice olejná (arašídy)

a výrobky z ní

Sójové boby (sója)

a výrobky z nich

Mléko

a výrobky z něj

Skořápkové plody

Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich

Celer

a výrobky z něj

Hořčice

a výrobky z ní

Sezamová semena (sezam)

a výrobky z nich

Oxid siřičitý a siřičitany

v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

Vlčí bob (lupina)

a výrobky z něj

Měkkýši

a výrobky z nich